AloitussivuSavon rykmenttiJuvan komppaniaTarinoita sotilaista → Anders Matiskainen kaksikkaana ja Savon jalkaväkirykmentissä

54 Anders Matiskainen kaksikkaana ja Savon jalkaväkirykmentissä

Sotilasasiakirjat

Lähtökohdat Anders Matiskaisen sotilasuran ja siviilitietojen tutkimiseen ovat vähän kehnonpuoleiset, jos aloittaa Savon rykmentin sotilasasiakirjoista. Ainoa katselmus, jossa hänet on mainittu, on vuodelta 1735 eikä sukunimikään aluksi hyvin selviä. Merkinnän mukaan ruodun 54 Anders Matzko__ on ollut ruodun edellinen sotilas, joka on saanut eron edellisessä katselmuksessa vanhuuden takia ja tilalle on ruodusta 11 siirretty länsigöötanmaalainen Olof Segerberg 1.7.1734. Se edellinen tiedossa oleva katselmus oli 1728, mutta siitä ei ole sotilaiden luetteloa säilynyt.

Palkkaluetteloita on tutkittavissa vuodesta 1731 alkaen. Niiden mukaan Segerberg on nostanut ruodulle 54 varattua palkkaa jo mainitusta vuodesta alkaen.

Pieni askel eteenpäin otetaan Lappeenrannan linnoitustöihin osallistuneiden luetteloa silmäilemällä: marraskuussa 1724 urakassa on ollut mukana Juvan komppaniasta Anders Matikainen. Ruotunumeroita alkuperäisessä luettelossa ei ole, mutta todennäköisesti on kyse ruodun 54 miehestä etunimen ja sukunimen alkuosan perusteella. Aidosti savolaiselta siis nimi vaikuttaa.

Kirkonkirjat

Juvan vanhimmasta rippikirjasta 1741-51 ei löydy ketään Anttia, jonka voisi yhdistää tutkittavaan henkilöön. Ei oikeastaan ole odotettavissakaan, jos hän on ollut vanha jo 1728. Historiakirjoja on säilynyt vanhemmaltakin ajalta ja niistä rupeaa tihkumaan lisätietoja.

Lokakuussa 1729 sotilas Anders Matiskainen Karkeamaasta on haudannut Helena -nimisen vaimonsa. Surullista, kun juuri oli päästy rauhallisia eläkepäiviä viettämään. Uusi vaimo kuitenkin löytyi pikaisesti, sillä kastettujen luettelon mukaan Anders Matiskaisen ja Malin Tiittasen tytär Karin on saanut nimensä jo elokuussa 1731. Aikuiseksi tyttö ei ehtinyt ennen isänsä kuolemaa: haudattujen luettelon mukaan entinen sotilas Anders Matiskainen Karkeamaasta kuoli 1.5.1740. Kuollessaan hän oli 63-vuotias. Sen mukaan laskettu syntymävuosi olisi 1677. Edelleen voidaan laskea, että sotilaspalvelun loppuessa 1728 hän oli ollut noin 50-vuotias vanhus.

Sukunimen valinta

Nyt sotilas Andersille olisi tarjolla kaksi hyvää savolaiselle sopivaa sukunimeä Matikainen linnoitustöistä ja Matiskainen kirkonkirjoista. Samantyyppisiä ja sekaannuksille alttiita nimiä ovat lisäksi ainakin Matilainen ja Martikainen.

Nopea hakukoneen tuottama yleisvaikutelma Juvan henkikirjoista kertoo, että Matikaisia ei pitäjään ole kirjattu. Vain muutaman nykynimeltään Martikaiseksi tulkitun alkuperäinen muoto on Matikain. Martikaisia onkin kohtuullisen paljon koko sen ajan, jolta puhtaaksikirjoitettuja kirjoja on saatavissa. Myös Matilaisia on ollut useita henkilöitä, mutta vain 1600-luvun alkupuolella. Mielenkiintoisin tulos saadaan etsimällä Matiskaiset, joita ei montaa ole. Nimi Matiskainen on kuitenkin papin versio nyt tutkittavan sotilaan nimestä ja kirjainyhdistelmä tzk katselmusnimessä johdattelee samaan suuntaan.

Varhaisin maininta Matiskaisesta on vuoden 1656 henkikirjassa, jonka mukaan Kuosmalassa Mauno Kuosmasella asui itsellisenä jonkun Matiskaisen vaimo. Ehkä tämän Matiskaisen jälkeläisiä oli 1678 ja 1679 niinikään Kuosmalassa asunut huonemies Erik Matiskainen. Samalta vaikuttava Erik Matiskainen löytyy 1690 Lehikkolasta irtolaisena. Senhän arvaa, mitä seuraavaksi tapahtuu: vuonna 1700 Erik Matiskainen oli sotilaana ruodussa 56. Nyt kiinnostuksen kohteena oleva Anders Matiskainen voisikin olla jo toisen polven sotilas, jos hän olisi Erikin jälkeläinen. Siitä ei ole näyttöä.

Anders Matiskainen henkikirjoissa

Alkuperäisellä sukunimellä varustettua Anders Matiskaista ei henkikirjoihin ole kirjoitettu. Tiedossa on kuitenkin ruotunumero 54, jonka avulla voidaan rajata perusteellisemmat etsinnät ruotukyliin ja ruotuisäntien taloihin. Kirkonkirjatiedoissa hän asui Karkeamaassa ainakin sotilasuransa jälkeen. Numero 54 onkin Karkeamaan ruotu ja vuoden 1735 katselmusluettelon mukaan ruotuisäntiä olivat Antti Pöyhönen, Paavo Roponen ja Eskel Heinonen. Seuraamalla isäntien vaihtumista maakirjojen avulla voi tarvittaessa yrittää myös varhaisempien ruotuisäntien nimien selvittämistä.

Tiedossa on jo Anders Matiskaisen palveluksen loppuminen melko tarkkaan 1728 katselmuksessa, mutta sen alku on vielä epämääräinen - mainittu linnoitustyössä 1724. Alku vaikuttaa jonkin verran epäuskottavalta, jos mies jo 4 vuotta myöhemmin poistettiin rivistä vanhuuden takia? Henkirahaa sotilas itse ei maksanut, mutta hänen vaimoaan voi etsiä. Isonvihan jälkeisissä henkikirjoissa on vuonna 1722 mainittu Karkeamaan Roposella asuva sotilas Andersin vaimo, joka sopisi hyvin Matiskaisen Hiski-tiedoissa mainituksi Helena -nimiseksi vaimovainaaksi sekä sotilaan etunimen että ruotuisännän nimen ja ajankohdan perusteella. Myöhemmissä henkikirjoissa sotilaanvaimoa ei ole Karkeamaassa mainittu.

Jo ennen isoavihaa Roposilla asui sotilaanvaimo vuosina 1705-10, mutta erikseen on mainittu, että kyseessä on kaksikassotilaan vaimo. Kuitenkin vuonna 1705 myös kaksikkaan etunimeksi kerrotaan Anders. Ei varsinaisesti yllätä. mutta ilahduttaa, että kaksikkaiden katselmuksesta Viipurissa elokuussa 1707 löytyykin Anders Matiskainen Juvalta numeronaan 54. Nimi on mainittu myös syys- ja lokakuun katselmuksissa. Matiskainen on siis niitä kaksikassotilaita, jotka liitettiin vakinaiseen rykmenttiin, kun se rakennettiin uudestaan 1710 suurien menetysten jälkeen. Nyt tulee myös ymmärrettäväksi, että mies alkoi olla "vanha" vuonna 1728. Olihan palvelua sotilaana jo vähintään 23 vuotta ja siitä suurin osa oikeasti sotimassa.

"Antti pähkinänkuoressa"

Syntynyt noin 1677 ehkä Juvalla, kuollut 1.5.1740 Juvan Karkeamaassa entisenä sotilaana. Ensimmäinen puoliso Helena kuollut 1729, toinen puoliso Malin Tiittanen (vih. noin 1730), tytär Karin syntynyt 2.8.1731.

Otettu sotilaaksi 1700-05 välisenä aikana Savonlinnan läänin kahdennusrykmenttiin, mistä noin 1710 siirretty uudelleenperustettuun Savon vakinaiseen jalkaväkirykmenttiin. Sai eron vanhuuden takia 1728.

© Maija-Liisa Laakso 2023