AloitussivuSavon rykmenttiJuvan komppaniaTarinoita sotilaista → Johan Sigfredsson Oinonen - jokseenkin tavallinen tarina

Johan Sigfredsson Oinonen - jokseenkin tavallinen tarina

Palkkamies Johan Sigfredsson Oinonen on mainittu katselmuksessa 1712 ruodun 28 sotilaana. Hän on yksi monista ajankohdan sotilaista, joista ei muita tietoja sotilasasiakirjoissa ole. Nimeä ei mainita myöskään säilyneissä kaksikkaiden luetteloissa. Oinosen tunnettu edeltäjä ruodussa oli Riian miehistöluettelossa elokuussa 1700 mainittu Knut Viljakainen ja hänen jälkeensä sotilaaksi on otettu Olof Kejonen 19.3.1719.

Mäköisten Johan Oinoset

Henkikirjojen hakukoneella Johan Sigfredsson Oinosen voi helposti löytää Mäköisistä, mikä onkin ruodun 28 kylä. Lähempi tarkastelu paljastaa, että Johan Oinosia on samassa talossa samoihin aikoihin kaksi tai kolme eri miestä.

Aikajärjestyksessä ensimmäisenä esiintyy 1697 Johan Oinonen, joka määritellään isännän Mårten Oinosen veljeksi. Mårtenin veli Johan mainitaan henkikirjoissa vuoteen 1704 asti. Sitten 1705 tapahtuu kiusallinen muutos: veli Johan vaimoineen muuttuu isännän pojaksi Johaniksi vaimoineen. Muutos jää pysyväksi vuoteen 1710 asti. Onko kirjurille tullut tittelissä virhe vai onko hän korjannut aikaisemman virheen vai onko muutos todellinen? Vuosien 1711 ja 1712 henkikirjoissa aikaisempi isännän veli/poika Johan on talon päämiehenä.

Onneksi Johan Sigfredsson on koko ajan erotettavissa edellämainituista, vaikka hänen isännimeään ei aina mainitakaan. Vuonna 1702 talonväkeen nimittäin liittyy veljenpoika Johan, joka saa heti seuraavana vuonna 1703 patronyymin Sigfredsson. Veljenpoika maksaa henkirahaa vuoteen 1709 asti.

Johan Sigfredsson Oinosen sotilasuran alku

Tuleva sotilas on löytänyt jostakin itselleen vaimon vuonna 1707 ja pysyy naineena miehenä myös vuosina 1708 ja 1709 eli henkikirjasta katoamiseensa asti. Kun sitten 1710 henkirahan maksajana hänen paikallaan talossa onkin kaksikassotilaan vaimo, voi päätellä katoamisen syyn. Hiukan hämmentävää on, että vielä tässä vaiheessa hänet on otettu kaksikkaaksi, kun oikeastaan pitäisi olla käynnissä vakinaisen rykmentin uudelleenkokoaminen kaksikaspataljoonan pohjalle. Terminologia on kyllä korjaantunut vuosina 1711 ja 1712, jolloin mainitaan pelkkä sotilaan vaimo.

…ja tuntematon loppu

Tutkitut asiakirjat eivät paljasta, mitä Johan Sigfredsson Oinoselle sotilaana tapahtui. Kuten muutkin katselmuksen 1712 sotilaat hän oli mukana suomalaisen sotaväen perääntymisvaiheessa oman maan kamaralla. Tiedossa on, että hän oli tullut kyvyttömäksi sotimaan viimeistään alkuvuoteen 1719 mennessä, jolloin hänet korvattiin uudella miehellä. Juvan kuolleiden luettelossa on heinäkuussa 1720 haudattu yksi Johan Oinonen Mäköisistä samaan aikaan vaimonsa kanssa ( numerot 104 ja 105 ). Tämä vainaja voi kuitenkin olla yhtä hyvin toinen Johan Oinonen samasta talosta, kuten jo aluksi ilmeni.

Mäköisten muita Oinosia

Koska ketään Sigfred -nimistä ei mainittu Mäköisten henkikirjoissa samaan aikaan Johanien kanssa, on syytä laajentaa perspektiiviä, jos haluaa yrittää sotilaan isän etsimistä. Ensimmäinen Oinonen Mäköisten henkikirjoissa on mainittu 1675. Hän on Mårten Mårtensson vanhempi. Lisämääre on syytä ottaa heti käyttöön, kun vilkuilee talon asukkaita vähän ajassa eteenpäin.

Vuosina 1676 ja 1677 Mårten Mårtensson vanhemmalla on poika Sigfred, joka kuitenkin häviää henkikirjoista tämän jälkeen. Vuosina 1678 - 1682 Mårten Mårtensson vanhemmalla on poika Mårten Mårtensson nuorempi. Seuraava henkikirja on saatavissa vasta kuuden vuoden kuluttua 1688 ja syntyy vaikutelma, että isännyydessä on tapahtunut sukupolvenvaidos: Mårten Oinosella on nimittäin nyt talon töitä jakamassa veli Lars. Tilanne säilyy ennallaan vuoteen 1697 asti, jolloin myös alussa mainittu veli Johan ilmestyi kolmanneksi Oinoseksi henkikirjaan.

Maakirjoissa vanhemman Mårtenin vaihtuminen nuoremmaksi ei näy mitenkään, sillä tavalliseen tapaan maakirjamerkinnät laahaavat tapahtumien jäljessä. Vasta 1679 on ensimmäinen maininta Mårten Oinosesta, joka on tullut uudeksi isännäksi Mäköisiin Nils Kemiläisen viiden veromarkan kruununtilalle. Pelkkänä Mårten Oinosena maakirjaisäntä sitten pysyy, kunnes isonvihan jälkeen 1722 vaihtuu Anders Oinoseksi.

Mårten Mårtensson vanhemmalle kertyi siis neljä poikaa: Sigfred, Mårten, Lars ja Johan. Sotilas Johan Sigfredsson Oinonen on aivan johdonmukaisesti Mårten Mårtensson nuoremman veljenpoika. Mainittakoon vielä, että esipolvien etsimistä voi jatkaa Juvan Kettulan Oinosten parissa. Siinä kylässä Oinosia on asunut ainakin 1600-luvun alusta alkaen. Veljiä, poikia ja veljenpoikia on runsaasti, joten ei ihme, jos pari heistä on muuttanut Mäköisiinkin.

© Maija-Liisa Laakso 2023