AloitussivuSavon rykmenttiJuvan komppaniaTarinoita sotilaista → Tomas Tomasson Rautiainen - sotasankari ilman sankarikuolemaa?

Tomas Tomasson Rautiainen - sotasankari ilman sankarikuolemaa?

Sotilastiedot

Ruodun 1 Tomas Tomasson Rautia eli Rautiainen kuuluu ikäluokkaan, josta sotilasasiakirjojen tiedot ovat niukanlaiset. Hänet on mainittu katselmuksessa 1712 ilman enempiä selityksiä.

Kyseisessä katselmuksessa on tarkastettu uudelleenkoottu komppania suuren mieshukan jälkeen Suuren Pohjan sodan ensimmäisellä vuosikymmenellä. Osa uusista sotilaista on entisiä kahdennusmiehiä. Myös Tuomas Rautiaisen nimi mainitaan vuoden 1707 kaksikkaiden miehistöluettelossa Viipurissa numeronaan 12.

Sotilasuran päättymisen syy jää sotilaskirjoissa arvattavaksi ja ajankohta epätarkaksi. Tiedetään, että Rautiaisen tilalle ruotuun 1 on siirretty 21.6.1720 Johan Simonen ruodusta 7.

Summalan Tuomas Rautiaiset henkikirjoissa

Sotilas Tuomas Tuomaanpoika Rautiainen oli talollisen poika Summalasta. Hänen isänsä Tuomas Matinpoika Rautiainen on henkikirjoissa 1675 - 1688 mainittu Pekka Jaakonpoika Väätäisen poikapuolena. Isäpuolen kuoltua Tuomas Matinpoika jatkaa talonpitoa Summalassa vuodesta 1690 ainakin vuoteen 1712 asti ja luultavasti myöhemminkin. Vielä isonvihan jälkeen vuonna 1722 henkirahaa Summalan talosta maksaa Tuomas Rautiaisen vaimo poikansa Eerikin ja tämän vaimon kanssa.

Samassa talossa oli siis syntynyt myös Tuomas Tuomaanpoika, joka mainitaan isänsä poikana henkikirjoissa 1702, 1703 ja 1704. Sen jälkeen poika häviää. Hänet on otettu ilmeisesti kaksikkaaksi vuonna 1705. Vuonna 1707 Summalassa Rautiaisella maksaa henkirahan kaksikassotilaan vaimo. Olisi omituista, jos kyseessä olisi joku muu kuin poika Tuomaan vaimo. Ilo miniästä jää kuitenkin lyhyeksi, sillä maininta on ainoa.

Syy vaimon katoamiseen jää ratkaisematta. Ainakin Tuomas Tuomaanpoika on elossa, koska hän esiintyy vielä vuoden 1712 katselmuksessa. Vaimo on saattanut kuolla tai muuttaa muualle. Kaksikasruodun 12 ruotutaloista ei hyvin sopivaa vaimomerkintää löydy, ei myöskään vakinaisen komppanian mukaisen ruodun 1 taloista.

Vuodesta 1723 eteenpäin talossa Summala 3 asuvat veljekset Erik ja Johan Tuomaanpoika Rautiainen perheineen.

Veljet rippikirjassa

Tuomas Matinpojan perhekuviossa hämmentää vähän mieltä, että hänen ensimmäinen poikansa Tuomas tulee henkikirjaan jo 1702 mutta pojat Erik ja Johan vasta isonvihan jälkeen. Onhan siinä välissä 10 vuoden kirjaton aika, mutta varovaisuuteen on aina syytä, kun isä ja poika ovat samannimiset. Tässä tapauksessa onneksi nuoremmat pojat voi löytää Juvan vanhimmasta rippikirjasta 1741-51 edelleen Summalasta, tosin maattomien sivulta. Erikin syntymävuodeksi on merkitty 1698 ja Johanin 1701. He ovat todella selvästi nuorempia kuin Tuomas Tuomaanpoika, mutta liian vanhoja hänen pojikseen.

Kolmas Tuomas Rautiainen Juvalla

Hiski-tietokannassa olisi tarjolla kaksi kuolintietoa Tuomas Rautiaisille: elokuussa 1719 N:o 109 Kaskiissa ja toukokuussa 1720 N:o 56 Nääringissä. Kumpikaan tiedoista ei sovellu hyvin sotilaan isän Tuomas Matinpojan kuolintiedoksi, koska hän tuskin on lähtenyt Summalasta muualle kuolemaan ja hänen pitäisi olla elossakin vielä 1722, jolloin vaimo (ei leski) on merkitty henkirahan maksajaksi.

Henkikirjoista selviää, että näihin aikoihin Juvalla on elänyt myös Tuomas Heikinpoika Rautiainen. Hänet mainitaan vuonna 1697 Taipaleessa korpraali Asikaisen lampuodin Heikki Heikinpoika Rautiaisen veljenä. Heikki Rautiainen ilmeisesti muuttaa myöhemmin Kaihunmäkeen ja sieltä 1712 Näärinkiin. Tuomas-veljeä ei ole kuitenkaan henkirahan maksajana Taipaleessa asumisen jälkeen, mutta hänet voi Juvan kastettujen luettelosta vuonna 1718 (N:o 26) löytää myös lapsen isänä Nääringistä. Siten Nääringissä kuollut Tuomas Rautiainen lienee tämä kolmas Tuomas.

Hiljainen ja hämärä loppu

Kuka sitten on haudattu 1719 Kaskiista? Sukunimikään ei ole alkuperäisessä merkinnässä täysin yksiselitteinen. Kirjaimellisesti se kai pitäisi lukea Raitiain, mutta samalla käsialalla kirjoitetussa vuoden 1720 kuolintiedossa on myös kovin huono u. Jos tämä on sotilas Tuomas Tuomaanpoika Rautiaisen kuolintieto, hänen on kai pitänyt päästä tai joutua siviiliin ennen kuolemaansa tullakseen Juvalle haudatuksi. Onhan sekin mahdollista.

© Maija-Liisa Laakso 2023