Henkikirja laadittiin vuosittain; vaikka kaikki eivät ole säilyneet, niitä on paljon enemmän kuin tässä luetellut.
Kyläkohtaiset tiedot: Henkikirjojen sivuhakemisto Alkuperäiset sukunimet Nykyaikaiset sukunimet Nykyaikaiset sukunimet kylissä
Tulkittuja henkikirjoja 121, sivuja 1058, nimiä 51172
Huomaa: vuoden 1724 henkikirjasta lähtien talot ovat numeron mukaisessa järjestyksessä. Myöskään talon numeroa ei merkitty aikaisemmin.
Valitut puhtaaksikirjoitetut henkikirjat olivat suhteellisen helppolukuisia ja niistä ei puuttunut sivuja välistä.
Puumalan henkikirjoissa kylämerkinnät alkavat vasta 1651, vaikka maakirjoihin kylät on merkitty vuodesta 1643 lähtien kuten muuallakin Savossa. Merkinnät ovat pitkään puutteellisia ja suurpiirteisesti sijoiteltuja. Esiintyy myös useita paikannimiä, jotka eivät vakiinnu kylännimiksi.
Hakukoneen toiminnan parantamiseksi puhtaaksikirjoituksen yhteydessä on kylien nykynimiä lisätty puutteellisiin kohtiin ja esimerkiksi talonnimen kohdalle nykynimeksi vaihdettu kylännimi. Merkinnät perustuvat maakirjakyliin, maakirjaisäntien nimiin ja ajallisesti lähellä olevien muiden henkikirjojen tietoihin. Alkuperäisetkin paikannimet on tietysti säilytetty.
Vuoden 1664 maantarkastuksen yhteydessä kyläjako maakirjoissa muuttui jonkin verran. Käyttöön otettiin uusia kylännimiä ja joidenkin talojen kotikylä vaihtui vanhasta kylästä toiseen vanhaan kylään. Samaa rajavuotta on yritetty noudattaa puhtaaksikirjoituksessa, jos eivät alkuperäiset merkinnät ole muuta aiheuttaneet. Uusia kylännimiä esiintyy paikoitellen jo vanhemmissakin henkikirjoissa.
Suurimpia kyliä ennen maantarkastusta olivat Kietävälä (1662 28 isäntää, 1664 6 isäntää) ja Kitula (1662 12 isäntää, 1664 5 isäntää).
Suur-Kietävälästä erotettiin omiksi kylikseen Himahuuha eli Auvila, Petäjäniemi, Seppälä, Valtola, Sopala, Muuramäki, Penttilä ja Lampila. Taloja siirrettiin kirjoissa myös muihin vanhoihin kyliin (kolme Kirkonkylään, kaksi Vesiniemeen ja yksi Kitulaan).
Entisiä Kitulan taloja löytyy myöhemmin Rokansalosta ja Junninmäestä (uusia kyliä) sekä Luukkolasta, Repolasta ja Lintusalosta.
Puumalan kirkkopitäjä on perustettu noin 1615 ilman edeltävää kappeliseurakuntavaihetta. Ensimmäisen kirkkoherran tiedetään asuneen Puumalassa jo tammikuussa 1616.
Seurakunta muodostettiin pääasiassa Suur-Säämingin Puumalan neljänneskuntaan kuuluneista taloista ja osasta Iitlahden neljännekseen kuulunutta Telalahtea. Itsenäisen hallintopitäjän aseman Puumala sai 1630-luvun alkupuolella uuden lääninhallinnon järjestämisen yhteydessä.
Seurakuntaan kymmenyksensä maksavien määrää lisättiin jo ennen hallinnon järjestämistä liittämällä Puumalan kirkkopitäjään alueita, jotka eivät kuuluneet Sääminkiin:
1630-luvulla Puumala myös menetti alueita ja asukkaita pohjoisosastaan Sulkavan pitäjää perustettaessa:
Seuraava veroluetteloita koskeva muutos ei ollut varsinainen aluemuutos. Turun rauhan jälkeisessä rajankäynnissä 1743 uusi raja lohkaisi Puumalasta Venäjän puolelle Pellilän ja Sipilänsaaren kylät. Seurakunta säilyi yhtenäisenä, mutta kruununverot kerättiin erikseen. Vanhan Suomen puolelle jääneet 4 taloa siirrettiin Jääsken kihlakuntaan. Kun 1812 Vanha Suomi liitettiin muun Suomen yhteyteen, myös kylät palasivat Puumalan yhteyteen.
Seuraavat merkittävät aluemuutokset tapahtuivat vuoden 1870 paikkeilla:
Vähäisempiä alueita on siirretty myös Säämingistä Puumalaan Sipilänsaaren suunnalla:
Pekka Lappalainen: Puumalan historia I. Sivut 210-252.
Matti Pajunen, Veikko Huttunen, Tuovi Sivonen: Puumalan historia II. Sivut 643-645.
Kustantaneet Puumalan kunta ja seurakunta. Pieksämäki 1967
Vuodet | Kihlakunta |
---|---|
1634-1641 | Pien-Savon kihlakunta |
1641-1648 | Pien-Savon alinen kihlakunta |
1649-1808 | Savon alinen kihlakunta (Kymenkartanon lääni) |
© Väinö Holopainen 2023